4 tips til at gøre affaldssortering nemt Oprettet den 26/03-2022

Det er kommet for at blive. Affaldssortering. For at passe bedre på os selv og kloden er vi nødt til at genanvende langt mere, end vi gør i dag. Det mærker du måske også i husholdningen, hvor kravene til affaldssortering er blevet noget helt andet, end hvad det var for bare 5 år siden. Men hvordan gør du det lige nemt og overskueligt for dig selv? Det dykker vi ned i her.

Pap. Dåser. Glas. Plastik. Papir. Det er bare noget af alt det affald, du skal sortere i din hverdag. Det kan meget nemt blive uoverskueligt, fordi der er så meget at tage stilling til og huske på. Men med et struktureret affaldssorteringssystem og nogle gode tips bliver det meget nemmere.

Så, hvad kan du gøre?



Sådan får du styr på affaldet


Det kan ikke undgås, at affaldssortering tager en smule af din tid i hverdagen. Men det er til gengæld det værd, da affald er en meget værdifuld ressource, som kommer os alle sammen til gavn. Med meget enkelte midler og tips kan du affaldssortere, uden det opsluger alt din tid eller alt pladsen i dit hjem.



1. Gør sortering af madaffald til en vane


Det er en vane at smide alt i skraldespanden. Fordi det er nemt. Men gør du det til en vane at smide resterne fra aftensmaden eller madpakken i den grønne spand frem for i skraldeposen til restaffald, bliver det hurtigt en naturlig del af din hverdag. Når først du går i gang med at sortere madaffald, finder du også ud af, hvor meget spild der er i din hverdag. Det har den fordel, at du bliver mere bevidst om det og helt automatisk forsøger at minimere det.



2. Køb beholdere til affaldssortering


Det skal være nemt for dig at affaldssortere. For når det er nemt, har du større tendens til rent faktisk at få sorteret affaldet. Du kan derfor med fordel købe beholdere med låg (f.eks. vasketøjskurve) i forskellige farver, som du sætter en pose i og stiller et sted, hvor de ikke er til gene. Når du så har en glasflaske, en metaldåse eller måske noget pap, du skal have sorteret, kan du komme det i beholderne. Så minimerer du antallet af gange, du skal ud med skraldet, såvel som du undgår, at det roder.



3. Få sagt nej tak til reklamer


Hober papiraffaldet sig op? Det kan du blive fri for ved at sige nej tak til reklamer. Bruger du ikke aviserne alligevel, eller er du træt af, at de hurtigt fylder skraldeposen op, er det langt bedre at sige nej tak. Det tager kun et øjeblik at gøre online. Mange tilbudsaviser finder du desuden også online – så selvom du siger nej tak, har du stadig adgang til dem. Nu fylder de blot ikke længere.



4. Husk stofposen til supermarkedet


Er du en af dem, der har tendens til at fylde den nederste skuffe med plastikposer? Det kan du komme udenom ved at tage en stofpose med dig, når du handler. Det er ikke kun bedre for miljøet med mindre plastik. Det giver dig også mere plads samt er billigere, fordi du ikke skal betale x antal kroner for hver pose, du skal bruge.

Hav generelt gerne fokus på at købe så lidt engangsplastik og engangsprodukter som muligt, da det giver mindre affald i dagligdagen. Det sparer dig også for penge på sigt, da du ikke køber noget, for så at smide det ud lige efter. Der findes blandt andet genanvendelige vatpinde og vatrondeller for at nævne nogle eksempler på produkter, som vi bruger og smider ud uden at tænke nærmere over det.

Luk