Hvad gør mindre tid på tv og smartphone for vores helbred? Oprettet den 25/03-2020

Vi er i dag mere eller mindre afhængige af at være i kontakt med verdenen omkring os. Og her snakker vi ikke om vores nære netværk som eksempelvis kæreste og familie. Derimod er der tale om alle dem, som vi ikke ser hver dag - og dem kommer vi i kontakt med gennem enheder som telefoner og computere. Også andre medier er vigtige for os. Vi finder ro og afslapning gennem tv’et og får vores nyheder på nettet.

Men de mange digitale muligheder har også konsekvenser for os. For mange timer i samme stilling foran mobilen eller computeren kan medføre store problemer for ryg og nakke. Det kan tilmed medføre søvnløshed og mindre overskud. Mindre tid på alverdens digitale medier vil løse mange af de problemer, vi døjer med i dag.Alt med måde


Selvom de digitale medier kan have store konsekvenser for vores helbred, er de kommet for at blive. Der er intet, der afholder dig fra at få fat i den bedste og billigste tv pakke og se løs på dit store fladskærms-tv. Det kan dog være en idé at overveje dit forbrug. Er du bekymret for, hvilke konsekvenser for meget skærmtid har for dig? Så skru ned og vær fornuftig med din omgang med de digitale medier.Få bedre søvn


Du kender det nok. Det er tid til at gå i seng, men du skal lige have dit sidste skud Facebook eller tjekke en enkelt mail, inden du lægger dig ned på puden. Det kan hurtigt ende med at tage overhånd, og så kommer du pludselig alt for sent i seng. Men det er ikke den eneste ting ved dine apparater, der påvirker din søvn.

Ifølge amerikanske forskere er det kunstige lys, som både tv og smartphones udsender, virkelig dårligt for vores nattesøvn. Vores døgnrytme styres af særlige celler i nethinden. Når de celler udsættes for kunstigt lys, aktiveres nerveceller i vores hjerne, der sørger for at holde os vågne.

For lidt søvn kan have store konsekvenser for dit helbred. I din hverdag kan det betyde, at du har mindre overskud og er mindre effektiv i det, du foretager dig. Det kan også føre til, at du bliver mere stresset og ikke har et sundt mentalt helbred. Desuden kan mangel på søvn gøre dig mere sårbar og påvirkelig, og det kan i sidste ende påvirke dine nærmeste og jeres relationer.Undgå nakke- og rygsmerter


Vi er langt mindre aktive end før i tiden. Der er en ny digital tidsalder på banen, og det betyder, at vi bruger mere tid foran apparater og mindre tid i naturen. Det har konsekvenser for vores krop og kan være med til at give flere problemer med muskulaturen.

Mange unge, især unge fyre, bruger rigtig meget tid foran computeren på at game med deres venner. Kender du en af dem, har du formentlig set, hvordan de kan sidde flere timer i streg i en rigtig dårlig stilling med blikket fastlåst på deres skærm. Mange oplever desværre problemer med nakke og ryg, når de har siddet for længe i samme stilling.

Det samme problem gælder for dem, der bruger mange timer foran tv’et eller med mobilen i hånden. En stor del af smerterne opstår, når man sidder i en ukomfortabel stilling i længere tid ad gangen. Det kan også ende med problemer med nakken, sløret syn og i sidste ende en slem hovedpine - blot ved at sidde i en forkert stilling i længere tid ad gangen.

Luk