Idéer til at skabe mere bæredygtigt byggeri Oprettet den 25/03-2020

Bæredygtigt byggeri handler i bund og grund om sunde boliger, der er bygget under hensyntagen til miljø og klima. Det kan man gøre på mange måder. Det handler blandt andet om at anvende de mest bæredygtige byggemetoder og fokusere på at benytte færre sundheds- og klimaskadelige produkter.

Du er måske før stødt på energimærker i forbindelse med køb af bolig eller leje af lejlighed. Det kan være en god indikator for, hvor bæredygtig en bygning er. Bæredygtigt byggeri har intet bestemt udseende. Det kan være nyt og spændende, eller det kan være enkelt og velkendt. Her får du gode idéer til, hvordan du kan være med til at skabe mere bæredygtigt byggeri.

Ved at se på en dansk håndværkeroversigt kan du finde de bedste håndværkere, der også tænker på, hvad der er bedst for miljøet. På den måde kan du nyde dit nye hus uden at tænke på, hvilke konsekvenser det har for miljøet omkring dig. Det kaldes byggeri og håndværk med god samvittighed.



Bæredygtigt byggeri kan være mange ting


Der er ikke ét simpelt svar på, hvordan du sikrer, at dit byggeri er så bæredygtigt som muligt. Der er mange faktorer, man kan justere på for at gøre et byggeri så sundt som muligt. Både for miljøet, men også for indeklimaet. Her får du 5 idéer til, hvordan du kan være med til at skabe et mere bæredygtigt samfund.


1. Tænk over energikilden


Boliger står i dag for knap halvdelen af energiforbruget i Europa. Det er altså en stor kilde til den CO2, vi slipper ud i verden. Det er derfor vigtigt at have med i tankerne, hvordan man installerer lys og energi i boligen. Tænk på at lave de rigtige installationer. Vær bevidst om, hvilken slags pærer der bliver brugt og tænk alternativt, når energien skal udnyttes bedst muligt. Har du et større byggeprojekt forude? Så kan det være, at du skal overveje at inkludere solceller i byggeplanerne.


2. God isolation er vigtigt


Da energiforbruget i huse er så stor en del af den samlede mænge energi, vi lader slippe ud i atmosfæren, er det vigtigt at være bevidst om, hvordan energien bruges. Her kommer isolering ind i billedet. God isolering betyder, at den mængde varme du bruger til at skabe det optimale indeklima bliver udnyttet bedst muligt.

Her kan det også være relevant at tænke i miljøvenlige varmekilder. Det kan være ting som fjernvarme og varmepumper, der skal være med til at holde det gode indeklima.


3. Vælg de rigtige materialer


De rigtige materialer er meget vigtige for at sikre bæredygtigt byggeri. Gode materialer er for eksempel materialer, der ikke udleder meget energi, når de fremstilles. Nogle af de materialer, der belaster miljøet mest, når de fremstilles, er blandt andet beton, mursten, træ og metal. Heldigvis kan man anskaffe sådanne materialer, der er certificeret med diverse miljømærkninger, der sikrer, at man har gjort en indsats for at nedsætte forureningen under fremstilling.


4. Genbrug er vejen frem


I dag kommer cirka en tredjedel af al affald fra byggesektoren. Det er for eksempel byggematerialer, der er i overskud eller ikke kunne anvendes. Det er en ærgerlig tendens, som der heldigvis kan gøres op med. Der er nemlig en stor værdi i at genanvende materialer. Både for miljøets skyld, men også for økonomiens skyld.


5. Vær tidsbevidst


Et byggeri skal ikke kun bygges ind i tiden, vi befinder os i. Når vi bygger nye boliger, er det vigtigt at tænke over, hvor godt bygningen egner sig til fremtiden. Bygger du huse, som ingen vil bo i om 20 år, ender det med at være en stor belastning for miljøet, når huset skal rives ned, og der skal bygges nyt. Vær derfor bevidst om at konstruere et tilpasningsdygtigt fundament.

Luk