Oplever du angst i hverdagen? 3 tips til at undgå angst Oprettet den 17/02-2020

Undgår du specifikke situationer og steder, hvor du ikke føler dig tilpas? Bekymrer du dig meget? Så er du ikke alene. Flere end 350.000 danskere lider af angst. Få hjælp til, hvordan du kommer den til livs her.


Angst er en ubehagelig følelse, uanset om der tale om social angst, generel angst eller panikangst. Heldigvis er der gode muligheder for at se angsten i øjnene og komme den til livs. I visse tilfælde kan du gøre det selv, mens det i andre tilfælde kræver skrappere behandling.#1: Opsøg din læge og få en psykologhenvisning


Det første, du skal gøre, hvis du frygter, at du lider af angst er at snakke med familie, venner eller kæresten. Fortæl, hvordan du har det, så du ikke er alene med det. Derefter skal du konsultere din læge, som kan hjælpe dig med at få en henvisning til en psykolog, du kan tale med. Du kan finde en psykolog med speciale i angst her.


Psykologen vil hjælpe dig med at få sat ord på din angst, så du selv er klar over, hvornår den opstår - og også hvorfor den opstår. I udredningsforløbet, hvor du får forskellige værktøjer, som du kan bruge til at kontrollere din angst, vil du langsomt, men sikkert, få hjælp til, hvordan du konfronterer de ting og situationer, der gør, at du får angst.#2: Dyrk mindfulness


Når du har angst, er dit hoved ofte fyldt til randen med tanker og bekymringer, der kredser om de ting, du er angst over. Tankemylderet gør det svært at være til stede i nuet og nyde tilværelsen. I visse tilfælde kan det være så hæmmende, at det resulterer i en depression.


Her kommer mindfulness ind i billedet. Med mindfulness får du forskellige øvelser, der kan hjælpe dig med at skrue ned for bekymringerne og de svære tanker. Når de alligevel popper op i hovedet en gang imellem, hjælper mindfulness med, at du ikke at lader dig rive med af dem.#3: Sørg for, at udfordr din angst


Når du har angst, kan det være vanskeligt for dig at se den i øjnene. Særligt, kan det være svært lige frem at opsøge de situationer, der gør dig angst. Det er bedre bare at lade være, tænker du sikkert - og det er da også det, der er mest trygt i situationen.


Men ved at eksponere dig selv for de situationer, hvor angsten opstår, kan du lære at håndtere den. Eksponering er blandt de mest almindelige behandlingsteknikker, når du skal overvinde din angst - og det vil også være en af de teknikker, din psykolog vil anbefale.


Helt konkret går det ud på, at du eksponerer dig for de ting, der vækker din angst. Det skal være i små doser, så det ikke bliver for overvældende for dig. I takt med, at du lærer at overvinde din angst i små doser ad gangen, lærer du, hvad der skal til, for at håndtere situationerne.

Luk