Babys sikkerhed i trafikken Oprettet den 24/04-2019

Som forældre er det vores fornemmeste opgave, at holde vores børn i sikkerhed og tryghed. Derfor er fokus særligt skarpt på sikkerheden i trafikken. I 2017 kom over 350 børn og unge til skade i trafikken, heraf havde fire døden til følge. Børn der er spændt korrekt fast og er placeret i sikkerhedsgodkendte autostole har større chancer for, at komme helskindet ud af en færdselsulykke. Tilskadekomne og dræbte ved færdselsuheld er i en stærkt nedadgående tendens. Dette fordi sikkerhedsudstyret i biler hele tiden forbedres og dygtiggøres. Det samme gælder autostole til babyer og børn.


Trafik er farligt for både store som små. Det kan godt være, at DU kører pænt, men det betyder ikke at andre gør. Du kan aldrig vide hvem der fører andre køretøjer - nogle kan være påvirkede, urutinerede eller simpelthen uopmærksomme på det helt forkerte tidspunkt i trafikken. Selv den bedste kan lave en tragisk fejl og det eneste du kan gøre for, at sikre dig og din familie er, at have jeres udstyr i orden.Valg af autostol


Babyer og børn er dyre - også selvom du er god til, at købe på budget eller i brugthandler. Når det kommer til udstyr specifikt til trafikken er der dog regler som du hverken kan eller bør omgås. Start altid med, at søge vejledning i hvordan du sikrer at dit barns sikkerhedsudstyr er i top og holder sig indenfor nyeste regulativer. Der er nemlig lovmæssige regler på spil når det gælder babyer og børns sikkerhed i bilen. Dette kan du læse mere om i bekendtgørelsen om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler, som bl.a. skriver:


“Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Autostolen eller selepuden skal passe til alder, højde og vægt. Derudover skal autostolen eller selepuden være monteret og anvendt korrekt efter producentens anbefalinger (manualen)”.


Autostole-regulativerne kan føles som en jungle, hvis man selv foretager research fra bunden. Derfor kan du med fordel gøre brug af de muligheder, som internette tilbyder. Her bør du dog være opmærksom på, at du desværre ikke altid kan regne med ‘bedst i test’-artiklerne på internettet og i særlig høj grad ikke når det kommer til at vælge autostole. Disse test kan tage udgangpunkt i en pulje af dårlige autostole og i så fald vil vinderen af disse stadigvæk være dårlig. Når du leder efter autostole på nettet bør du også altid tage udgangspunkt i de absolutte nyeste test. Søg efter årstal og være kreativ med søgeordene i Google eller søg den bedste autostol 2019 via linket for god rådgivning og høj ekspertise.


Vær’ også altid kristisk når du opsøger fysiske butikker. Disse fører specifikke mærker, som de altid vil søge at fremhæve. Besøg derfor altid flere butikker eller kæder for at sikre bedst mulig ekspertise omkring mange mærker og udvid dine muligheder.Valg af cykelstole


Der findes to typer cykelstole, nemlig dem der monteres bagved cykelrytteren og dem der monteres direkte på cykelstyret foran cykelrytteren. Når du foretager dit valg af cykelstol kan du i grove træk vælge mellem, om det er hyggen ved at være sammen med barnet undervejs eller om det er barnets ypperste siddekomfort som er i fokus for dig. Sikkerheden er stort set den samme uanset hvilken løsning du vælger, men generelt vil de fleste anbefale den bagvedmonterede cykelstol. Læs mere om hvorfor i dette afsnit.


Mange mindre børn er glade for, at sidde bagved. Det kan være en god tryghed for dem, at de sidder bag mor eller far ude i trafikken. Disse har generelt en god siddekomfort og barnet kan sidde i ly for regn og sne bag en voksen ryg. Denne løsning vil ofte være god for mindre børn og kan anbefales som en god start-stol for nye forældre. Ligeledes kan den bagved-monterede cykelstol være en fordel hvis der primært skal cykles i byer.

Således har rytteren sine arme, sit synsfelt og sit fokus frit til, at være opmærksom på trafikken omkring sig.


Skal der ræses rundt på landevejen er den frontmonterede cykelstol omvendt rigtig god og rigtig sjov for de små poder. Her kan du hygge dig med barnet på jeres længere ture og barnet kan føle sig mere involveret i den fælles rejse. I kan nemmere sludre sammen når barnet sidder foran og kigge på naturen sammen mens du cykler.


Det er også vigtigt at notere er, at den frontmonterede løsning generelt har en kortere brugstid end den bagved-monterede. Når barnet vokser sig til en vis størrelse vil rytterens synsfelt blive spoleret. Dermed bliver det uansvarligt for både jer og andre trafikanter at fortsætte med, at have barnet siddende foran. Det er derfor altid et mere økonomisk og sikkert valg, at gå efter den bagvedmonterede cykelstol.


Sørg også altid for, at afprøve cykelstol for både dit barns, men også din egen skyld inden du køber. Nogle cykelstole monteres på stangen ved knæene og det kan irritere rytteren. Tag derfor altid en god snak med din cykelsmed eller din cykelstol-forhandler inden du investerer i produkter så du er sikker på komfort og korrekt fastmontering.

Luk