Sådan laver du et overskueligt budget Oprettet den 15/04-2019

Det kan være ret uoverskueligt at opsætte et budget. Men når budgettet først er sat op, er det oftest det hele værd og der kan være mange penge at spare, på at have opsat et korrekt budget, i det lange løb. Hvis du ikke har lavet et budget, vil du ofte opleve at du køber ting du enten ikke har brug for, eller i virkeligheden ikke har råd til.

Budgetter associeres derfor med god grund til velfærd og en sund økonomi. Det ses tit at folk ikke har styr på, hvor meget de reelt har tilbage på kontoen, glemmer at tage højde for udgifter der falder senere på måneden, og derfor køber det nye TV eller tøj som de har haft kig på. Netop derfor vil folk der har opsat et korrekt budget som regel opleve at få flere penge i mellem hænderne, og en bedre økonomi, da det minimerer impuls køb mm.


For at gøre den uoverskuelige process lidt mere overskuelig har vi har i artiklen samlet en række trin, så du kommer hurtigere og bedre i gang med at ligge et budget. Hvis du ikke ønsker at opsætte det hele selv kan du med fordel hente budget skabeloner på budgetter.dk.

Første skridt i at få styr på økonomien handler om at vide at man har brug for at lægge et budget. Det trin har du højst sandsynligt allerede passeret, da du sidder og læser denne artikel. Jeg vil derfor ikke give dette punkt mere opmærksomhed. Hvis du allerede nu tænker at det hele lyder meget uoverskueligt, skal du huske på at en bogholder kan hjælpe med at opsætte dit budget, og at dette ikke nødvendigvis behøver at koste en halv bondegård!



Indtægter


Det er vigtigt at have helt styr på hvor mange penge du har, og hvor meget du tjener. Det er ikke nok kun at have styr på din lønkonto. Du bør også have et overblik over hvor meget der står på diverse opsparings- og investeringskontoer.

Det kan for nogle være svært at vurdere hvor meget man tjener og dermed er garanteret at få ind hver måned. Hvis du har svært ved dette, anbefaler vi at du tager udgangspunkt i den måned, hvor du havde den laveste løn sidste år. Hvis du ikke føler denne afspejler din minimumsindtægt, du har skiftet job, eller andre ting har ændret sig fornyligt, kan du forsøge dig med gennemsnittet af din løn i de sidste 6-12 måneder.



Udgifter / gæld


Når man ligger et budget er det ligeledes vigtigt kende sine faste udgifter. Husk at notere studielån, billån, kassekredit udgifter mm. Når du har styr på dine faste udgifter, kan du faktisk allerede udregne hvor mange penge du har om måneden, ved at trække de to tal fra hinanden.

Tip: Hvis du har lån eller anden form for gæld, kan du højst sandsynligt få et højere personfradrag. Dette bør du dog selv undersøge hos skat.dk

Næste skridt under dette punkt kan godt være lidt overvældende, og handler om at udspecificere dine udgifter. Det vil sige at du her skal undersøge hvad du bruger på mad om måneden, hvor meget der går til forsikringer, telefoni, tv, internet, benzin mm. Dette kan være meget brugbart senere i processen, hvis du skal se hvor i budgettet, du kan nedjustere dine udgifter og dermed få et større rådighedsbeløb. Faste udgifter dækker ikke over fornøjelser som biografture, en tur med familien i zoo, eller ferie. Det dækker ligeledes ikke over tøj, personlig pleje og husholdning. Disse “udgifter” bør ikke indregnes i dit budget.



Opsætning af budget


Hvis du ikke har hentet skabelonen via linket ovenfor endnu, anbefaler vi at du gør det. Det gør processen meget nemmere og hurtigere, da logikken allerede er opsat, og du behøver derfor ikke være en haj til excel for at lave udregningen.



Større budgetter


Hvis du arbejder med større budgetter, enten for virksomheder eller privat, så bør du tage fat i en bogholder. En bogholder har ofte prøvet lignende problemstillinger før, og vil derfor hurtigere kunne løse din opgave, end hvis du selv skal sætte dig ind i det. Derudover vil en bogholder vide præcis hvilke eventuelt specielle felter der skal sættes op til din virksomhed, for at få det bedste overblik.



Konklusion


Som du kan læse ovenfor er det altså ikke umuligt selv at opsætte et godt og overskueligt budget. Vi anbefaler som sagt at man henter en skabelon til opgaven, da dette vil spare dig for en masse tid. Hvis opgaven er større bør du hive fat i en bogholder, for hjælp til opsætning. Hvis du stadig ønsker at kaste dig ud i det selv, så kan det stadig være smart at bruge bogholderen til at få svar på dine spørgsmål.

Vi håber det har givet dig mod på at få styr på din økonomi igennem budgetlægning, og det ikke virker alt for uoverskueligt.

Luk