Klimadebat og hvad du selv kan gøre Oprettet den 27/03-2019

De senere år er der opstået en bevidsthed om, at individets indflydelse på klimaet er stærkt i sig selv og inspirerer til et større kollektivistisk impact i verden. Stærke amerikanske personligheder som Leonardo DiCaprio, Woody Harrelson og andre inspirerer mennesker overalt i verden til, at rejse sig op og kæmpe for klimaet. Også danske berømtheder har rejst sig i debatten - senest Casper Christensen som nu er blevet veganer for klimaet og dyrevældfærdens skyld. SimpleFeast har også mobiliseret en række kendte danske skikkelser til klimaudfordringer og styrker herigennem awareness. Faktisk er eksemplerne så vidtrækkende, at de ikke kan tælles og denne artikel kan aldrig fyldestgørende beskrive dem alle. Det er en god udvikling og en fryd for vores fælles kamp - og ja jeg siger VORES for dette er en kamp vi allesammen er en del af uanset om vi vælger at deltage eller ej. Det er ligesom George RR Martin forsøger at skildre det i hit-serien Game of Thrones, hvor “winter is coming” og the white walkers portrætterer de klimaforandringer vi allesammen ignorerer indtil de ikke længere kan ignoreres. Gør vi ikke noget nu, vil det inden længe være for sent.


Men tilbage til individet og hvad vi kan gøre. Hvad DU kan gøre. Og der er meget! Tag for eksempel Greta Thunberg - en ung pige, som har inspireret hele verden med hendes klimakamp og ikke mindst kampen mod storsynderne af CO2-uslip - Eliten, politikere eller ‘de voksne’ som hun siger. For det er nemlig præcis dem der skal råbes op - de voksne. Os! Ved at lade klimadebatten stå til og ikke aktivt gøre en forskel hver og en, kræver vi heller ikke forandring. Vi overlader vores problemer til de næste generationer og de vil himle øjne af os og vores naivitet. Så i stedet skal vi gøre en forskel hver og én.



Miljøbevidsthed i byggerierne


Byg dit hus miljøvenligt eller få et tjek af dit hjems tilstand og se hvor du kan gøre en forskel for klimaet - og din pengepung. En korrekt isolering af din hjem kan spare på varmeregningen og dermed også miljøet. Lær allerede med det samme mere om hvad det kan betyde for dig og hent tilbud fra håndværkere på fx isolering3tilbud.dk. Overvej dine muligheder for solcelle-energi, udskiftning af gamle energislugende hvidevarer osv. Du kan også få tjekket dit hjems generelle elektriske tilstand og få gode råd om hvordan du sparer på energien i dagligdagen. Det kan også være en god idé, at få styr på fejlinstallationer eller ødelagte ledninger, så intet af dit energibudget går til spilde. Du kan hurtigt få kontakt med en god elektriker via dette link: elektriker3tilbud.dk. Hurtige søgninger i Google kan hjælpe dig, til at finde mere dybdeborende forklaringer på hvad du kan gøre. Tag ansvar for din egen læring og implementer din nye viden i din familie så både børn og voksne er med på, hvordan i passer på klimaet hjemme hos jer.



Drop sugerørene


Lige nu er sugerør-debatten rødglødende og vi forstår faktisk godt hvorfor netop denne eller trivielle lille plastikgenstand er kommet i fokus. Sugerør findes over hele verden og mange drikker deres lækre drinks gennem sugerør på eksotiske strande hvor de smides eller blæses i havet. Dyrelivet spiser plastikken og microplasten optages i deres krop og videregives til større dyr eller direkte til mennesker. Sugerøret er en ‘luksus’ som er fuldstændig unødvendig for, at du kan drikke din drik. Medmindre du har en nedsat funktionsevne der gør dig ude af stand til, at drikke som de fleste med munden, så behøver du faktisk ikke et sugerør. Sugerør er også blevet frasorteret af fx McDonalds, som nu kun udleverer sugerør på efterspørgsel. Og hvad kan man så egentlig mere undvære? Fx plastiktoppen på dit cola-bæger, har du brug for det til at holde colaen på plads på din vej ned til bordet i restauranten? Nej vel. Så bed dem beholde det. Tag bomuldsnet med når du handler fødevarer ind og sig nej til plastikposer i Magasin - du har din taske med og den kan fyldes op. Vi vil gå så langt som til at sige, at du faktisk kan tage din egen termoflaske med ned til Starbucks og bede dem putte din kaffe-to-go direkte deri.



Den kolde kødtyrker


Bliv veganer. Okay ja det er her det for alvor bliver svært for mange. Kød og animalske produkter er en kæmpestor del af danskernes opvækst og opdragelse. Det er rent ud sagt skidesvært at ændre på. Det forstår vi godt. Men du kan starte i det små. Skab en vegetarisk maddag om ugen - det smager himmelsk. Lær’ om vegetariske og veganske retter og put efterhånden flere kødfrie dage ind i din uge, efterhånden som du bliver glad for opskrifterne. Det kan være svært at tage en kold tyrker fra ingredienser, som vi i bogstaveligste forstand har fået ind med modermælken. I skolen lærte vi om madpyramiden og i Arlas reklamer får vi at vide, at bevægelserne væk fra mælkeprodukter er en form for ‘hysteri’. Men kødproduktionen stammer fra rigtige dyr, som lever under frygtelige vilkår. En kæmpe andel af CO2 problemet kommer fra køers prutter (jeps du hørte rigtigt). Metangasserne fra køerne ødelægger desuden dyreliv i havene og med over 7 milliarder mennesker på kloden er det en del køer, som skal lægge liv og legeme til at forsyne kødspiseriet. Meld dig ud af den klub og gør det gerne på din egen måde. Selv en reduktion i dit kødforbrug er et skridt i den rigtige retning. En reduktion i kød og mejeriprodukter, kan desuden betyde en reduktion ag maveskind og øgning af dit generelle helbred - så der er mange gode fordele ved planteføde.



Lev minimalistisk


Der er uhyre mange YouTubere som taler om minimalistic living. Lær’ hvordan du skaber et capsule-closet eller hvordan du køber bæredygtigt og kvalitetsorienteret fremfor, at deltage i køb-og-smid-ud-kulturen. Når du udvider din viden og ikke mindst interesse for, at købe leve et mere bæredygtigt liv - ikke mindst økonomisk - så bliver din sjæl gladere. Du har ikke brug for nips og ‘fast fashion’. Nej du har brug for fede, dyre produkter både i køleskabet og i hjemmet generelt, som øger velværen i din krop og i din livskvalitet. Fjern dig fra impulskøbene og lær’ at modstå fristelserne. Det gør du ved at skrive indkøbslister og opsætte gode regler, som virker for dig. Rejs mindre med fly og besøg i stedet lande du kan køre til - Sverige, Norge, Tyskland, Belgien eller Holland er lige så spændende destinationer som Thailand, Costa Rica osv. Giv dem en chance indimellem. Fx har Casper Christensen reduceret sine rejser til max én gang årligt for klimaet skyld - lad os andre følge trop, for hvis han kan kan du i hvert fald også.

Luk