Hvordan skaber vi bedre muligheder for den handicappede borger? Oprettet den 19/07-2018

Ordet ‘handicappet’ klinger lidt af noget umyndiggørende - som om man er lidt ligegyldig. Derfor elsker jeg ordet ‘handicapable’, som er en sammentrækning af ordet handicappet og det engelske ord capable, som betyder noget i retning af ‘handlekraftig’. Og det er præcis sådan jeg ønsker at vores udfordrede borgere i samfundet bør føle sig. Min egen kusine blev født med en hjertefejl og voksede op med en række udfordringer. Hun er hele familiens darling - det særlige barn der overkom så store udfordringer helt fra de første operationer som spæd og frem til i dag hvor hun er uddannet socialpædagog, ansat på et bosted, har lært sig selv tegnsprog og netop er flyttet fra mor og far og ud i den store verden på egen hånd. Dét er handicapablity i vores øjne.


Handicappede er mangfoldige

Vi har allesammen set den danske 90’er hitserie om dawnsyndrom-gutterne Morten og Peter. Vores hjerter smeltede og dansken skraldgrinede i kor. Men det er blot én fortælling af mange vidunderlige skæbneshistorier. I stedet bør vi anskue handicapverdenen som vi anskuer den populære LGBT-bevægelse, hvori homoseksuelle, transkønnede, pankønnede, biseksuelle og mange flere går på gader og stræder under årets Pride-parader i storbyer verden over. Disse parader bifalder mangfoldighed, er farverige i etniciteter, kønsforståelser og -identiteter og seksualitet. Og det er præcis de samme tillægsord vi kan tilegne handicappede, fysisk eller psykisk udfordrede borgere. Selvom man kan have brug for hjælp, så er man en helt særlig eksistens og et individ på lige fod med ethvert andet mennesker, som ikke møder udfordringer på samme område. Så derfor: Respekten for liv bør altid opretholdes og dermed kan vi bevare værdighed og selvfølelse hos alle mennesker.


Specialtilpasning hitter

Verdenen af hjælpemidler er et kæmpe univers i sig selv. Der er et hav af produkter på markedet og hver dag kommer der nyt innovative produkter som hele tiden er med til at skubbe standarden opad. Alligevel er ‘standar’ dog langt fra det mest populære ord indenfor fagområdet. Langt bedre resultater kommer fra producenter, som specialisere sig i den individuelle tilpasning. Menneskers kroppe er forskellige og ligeså er handicaps - kort sagt så kræver anatomisk udfordrede mennesker costum-made løsninger for at opnå højest mulige livskvalitet. Det betyder at fx en kørestol ikke længere blot kan betragtes som en kørestol. Skummet eller mekanikken bør altid testes og reformeres indtil borger sidder behageligt, ikke får tryk- eller siddesår og kan have bedst mulige mobilitet og handlekraft selv.
Hvis du er på jagt efter en ny kørestol, kan du med fordel bruge denne guide over de bedste 'motorized wheelchairs'.


Samspillet med plejepersonalet

Som plejer på et område med sårbare mennesker er man massivt påvirket fysisk men også psykisk. Jeg har selv arbejdet på et plejehjem som yngre og det sætter spor at se mennesker som er mere udfordrede en én selv. Ligeledes har man som plejer et stort omsorgsansvar og jobbet kræver fysisk håndtering af de hjælpemidler borgerens dagligdag er struktureret omkring. Det betyder, at mulighederne og frihedsfølelsen for den handicappede til dels afhænger af hvilke udfordringer plejepersonalet har til rådighed. Derfor bør produktionen og udviklingen af hjælpemidler altid være struktureret omkring synergien mellem personale og borger.

Luk